info
Welcome to AimGovtJob.com. "Real learning comes about when the competitive spirit has ceased."

Problems on Statement Conclusions

Directions (1-5): In these questions, relationship between different eleme-nts is in the statements. These statements are followed by two conclusions.

Mark Answer If...

1) Only conclusion I follows
2) Only conclusion II follows
3) Either conclusion I or II follows
4) Neither conclusion I nor II follows
5) Both conclusions I and II follows

1. Statement: P ≥ Q = R > S > T
Conclusions: I. P ≥ T   II. T < Q

Ans: 2

2. Statement: L ≤ M < N > O ≥ P
Conclusions: I. O < M   II. P ≤ N

Ans: 4

3. Statement: A > B, B ≥ C = D < E
Conclusions: I. C < A   II. D ≤ B

Ans: 5

4. Statement: H > J = K, K ≤ L ,L > T, T < V
Conclusions: I. K > T   II. L ≤ H

Ans: 1

5. Statement: A ≤ B = C, D > C = E
Conclusions: I. E ≥ A   II. A < D

Ans: 5

Directions (6-10): In each of the question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Give answer (1): if only conclusion I follows.
Give answer (2): if only conclusion II follows
Give answer (3): if either conclusion I or conclusion II follows
Give answer (4): if neither conclusion I nor conclusion II follows
Give answer (5): if both conclusion I and conclusion II follows

6. Statements:
All stars are planets.  All planets are moons.  No moon is a sun.
Conclusions:
I. All stars are suns.  II. No moon is a star.

Ans: 4

7. Statements:
Some computers are keyboards.
Some keyboards are wires. Some wires are switches.
Conclusions:
I. Some computers are switches.
II. Some wires are computers.

Ans: 4

8. Statements:
No cap is a hat.
All hats are feathers.
All feathers are papers.
Conclusions:
I. All hats are papers.
II. All feathers are caps.

Ans: 1

9. Statements:
All nylons are cottons.
All cottons are wools.
Some wools are polyesters.
Conclusions:
I. Some cottons are wools.
II. Some wools are nylons.

Ans: 2

10. Statements:
All calculators are watches.
All phones are watches.
All watches are televisions.
Conclusions:
I. All phones are televisions.
II. Some televisions are calculators.
Ans: 5

Directions (11-16): In each of the question below are four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements. Disregarding commonly known facts.

11. Statements:
All metals are silvers.
All silver are diamonds.
Some diamonds are gold.
Some gold are marbles.
Conclusions:
I. Some gold are metals.
II. All metals are diamonds.
III. Some silver are marbles.
IV. Some gold are silver.
1. Only I follow.
2. Only III follow
. 3. Only II follow.
4. Only IV follow.
5. None follows.

Ans: 2

12. Statements:
Some carpets are books.
All books are pens.
Some pens are cartons.
All cartons are notebooks.
Conclusions:
I. Some cartons are carpets.
II. Some cartons are books.
III. Some pens are carpets.
IV. Some notebooks are pens.
1. Only I and II follows.
2. Only II and III follow.
3. Only III and IV follows.
4. Only I and III follow.
5. None of these.

Ans: 3

13. Statements:
Some paints are bottles.
Some bottles are brands.
Some brands are colours.
All colours are erasers.
Conclusions:
I. Some paints are brands.
II. Some erasers are bottles.
III. Some erasers are brands.
IV. Some bottles are colours.
1. None follows.
2. Only III follows.
3. Only II and IV follows.
4. Only IV follows.
5. Only I, II, III follows

Ans: 2

14. Statements:
Some boxes are triangles.
All spheres are triangles.
All circles are boxes.
All triangles are quadrilaterals.
Conclusions:
I. Some quadrilaterals are boxes.
II. Some quadrilaterals are triangles.
III. Some triangles are spheres.
IV. No circle is quadrilateral.
1. Only I follow.
2. Only II follows.
3. Only I, II, III follows.
4. Only III follows.
5. All follows.

Ans: 4

15. Statements:
All plastics are trees.
Some trees are buildings.
Some buildings are windows.
Some windows are papers.
Conclusions:
I. Some papers are plastics.
II. Some buildings are papers.
III. No paper is a tree.
IV. Some trees are windows.
1. Only I follow.
2. Only II follow.
3. Only I and IV follow.
4. Only III follow.
5. None follows.

Ans: 5

16. Statements:
All rings are phones.
All phones are spoons.
Some phones are files.
All files are covers.
Conclusions:
I. Some files are rings.
II. Some covers are spoons.
III. Some spoons are phones.
IV. Some rings are covers.
1. Only II and IV follow.
2. Only I, II and III follows.
3. Only I and II follow.
4. Only II and III follow.
5. None follows.

Ans: 4

You can reach us at:

aimgovtjob@gmail.com

Popular Posts
Banking Points

Important Points in Indian Banking
Must remember banking important points for all competitive exams.

Bank Head Quarters

Banks and their Headquarters
All nationalized and public sector banks headquarters.

Bank Tag Lines

Banks and their Tag Lines
All nationalized banks with their tag lines.

Alphabet Analogy

Computer Awareness
Classification of Computers based on their size and ability.


POPULAR TAGS
Analogy Blood Relations Computer Basics Basics of Internet Seating Arrangement Odd Man Out Direction Sense Computer Shortcuts


Groups Exam Materials
TSPSC Logo

Group II Materials
Group II preperation plan

telangana charitra

Telangana Charitra
Telangana Charitra for TSPSC Group II Exams.

More from us