info
Welcome to AimGovtJob.com. "Real learning comes about when the competitive spirit has ceased."

Interview Questions on Indian Economic Scenario

  1. What type of changes you have observed in our economy?
    Ans: 1. Our economy has been opened-up for others.
    2. Foreign Direct Investment (FDI) has been permitted.
    3. Disinvestment in some public sector undertakings (PSUs) are a few.

  2. What do you understand by disinvestment?
    Ans: Disposing certain/predetermined number of shares to public/private parties and there by reducing its share in the undertakings. This is part of privatisation policy is called disinvestment.

  3. Why at all Government should interfere in economy?
    Ans: It is not interference, it is intervention, which is required.

  4. Why it is required?
    Ans: All developing countries, in particular, do intervene in the economy. Higher economic growth rate, poverty reduction etc., are main objectives of their interventions.

  5. What is National Income?
    Ans: It is an estimate, which measures the volume of commodities and services produced in a given period less Depreciation.

  6. What do you mean by depreciation?
    Ans: In general terms it is wear and tear; it is also known as "User Cost", or charges for repairs and replacements/renewals.

  7. Then what is Gross National Product?
    Ans: Value pf all services and goods are computed at market prices. It also includes the following ; (i) Investments (ii) Govt. expenditure on utility services (iii) Income through international trade and (iv) Net incomes from abroad.

  8. What is Gross Domestic Product?
    Ans: G.D.P. is goods and services produced in a country over a given period.

  9. Then what is the difference between GNP and GDP?
    Ans: Conceptually goods and services produced within the country only count for GDP.

  10. What is Percapita Income?
    Ans: It is the average income of citizen of a country. It is derived by dividing National Income with population of a country.

More interview questions on:

You can reach us at:

aimgovtjob@gmail.com

Popular Posts
Banking Interview questions

IBPS Interview Questions With Answers
IBPS Interview Questions With Answers for Clerk, Probationary Officers (PO) and Specialist Officers (SO).

Banking Points

Important Points in Indian Banking
Must remember banking important points for all competitive exams.

Bank Head Quarters

Banks and their Headquarters
All nationalized and public sector banks headquarters.

Bank Tag Lines

Banks and their Tag Lines
All nationalized banks with their tag lines.

Alphabet Analogy

Computer Awareness
Classification of Computers based on their size and ability.


POPULAR TAGS
Analogy Blood Relations Computer Basics Basics of Internet Seating Arrangement Odd Man Out Direction Sense Computer Shortcuts


Groups Exam Materials
TSPSC Logo

Group II Materials
Group II preperation plan

telangana charitra

Telangana Charitra
Telangana Charitra for TSPSC Group II Exams.

More from us