info
Welcome to AimGovtJob.com. "Real learning comes about when the competitive spirit has ceased."

Interview Questions on Financial System

  1. What do you understand by Financial. System?
    Ans: For every economy, capital and its formation is necessary for growth. Financial system will servethis purpose.

  2. How does it serve?
    Ans: Mobilisation of surplus savings from all available quarters, may from eneral public is a major task.

  3. How does it happen
    Ans: Initially, surplus/savings is mobilised by banking sector, corporates will go for issue of shares or debt bonds. This savings become capital or investment. This generates profits and from profits again savings will generate.

  4. Tell me the types of markets we have in our system?
    Ans: Money Market, Capital Market and Debt Market.

  5. Please expand SEBI?
    Ans: Securities and Exchange Board of India.


  6. What is Equity?
    Ans: Equity is ownership interest of holders in company's stocks.

  7. What is a share or equity share?
    Ans: Equity share represents a fraction of sum total of entire share amount of a company.

  8. What are the advantages in holding shares?
    Ans: It is an investment. Share holder may get dividend.

  9. What is a debenture?
    Ans: Debenture is a debt incurred and acknowledged by the company with a fixed rate of interest and terms of repayment.

  10. What is a bond?
    Ans: Bond is also an acknowledgement of indebtedness and carries interest. But it is unsecured compared to debenture.

  11. Mutual Funds are formed as...?
    Ans: Trusts.

  12. How does a Mutual Fund function?
    Ans: Mutual funds are managed by expert fund managers, who pool up funds from public and invest in various securities.

  13. What do you understand by NAV?
    Ans: It is Net Asset Value (NAV). It is the market value of each unit of a particular scheme.

  14. Who regulates mutual funds?
    Ans: SEBI.

Hope you found it useful!!! Thanks and all the best.


More interview questions on:

You can reach us at:

aimgovtjob@gmail.com

Popular Posts
Banking Interview questions

IBPS Interview Questions With Answers
IBPS Interview Questions With Answers for Clerk, Probationary Officers (PO) and Specialist Officers (SO).

Banking Points

Important Points in Indian Banking
Must remember banking important points for all competitive exams.

Bank Head Quarters

Banks and their Headquarters
All nationalized and public sector banks headquarters.

Bank Tag Lines

Banks and their Tag Lines
All nationalized banks with their tag lines.

Alphabet Analogy

Computer Awareness
Classification of Computers based on their size and ability.


POPULAR TAGS
Analogy Blood Relations Computer Basics Basics of Internet Seating Arrangement Odd Man Out Direction Sense Computer Shortcuts


Groups Exam Materials
TSPSC Logo

Group II Materials
Group II preperation plan

telangana charitra

Telangana Charitra
Telangana Charitra for TSPSC Group II Exams.

More from us