info
Welcome to AimGovtJob.com. "Real learning comes about when the competitive spirit has ceased."

Expected Problems on Coding Decoding

1. If in a certain language CHAMPION is coded as HCMAIPNO, how can NEGATIVE be coded in that code?
(1) ENAGITEV   (2) NEAGVEIT   (3) MGAETVIE   (4) EGAITEVN   (5) NEGATIEV
Ans: (1) In the code each of the two letters are reversed in arrangement.

2. In a certain language KINDLE is coded as ELDNIK, how can EXOTIC be coded in that code?
(1) EXOTLC   (2) CXOTIE   (3) COXITE   (4) CITOXE   (5) EOXITC
Ans: (4) In the code the arrangement of the letters in the word is wholly reversed.

3. If in a certain language GAMBLE is coded as FBLCKF, how can FLOWER be coded in that language?
(1) GKPVFQ   (2) EMNXDS   (3) GMPVDS   (4) HNQYGT   (5) EKNVDQ
Ans: (2) The letters preceding the first, third and fifth letters of the given word and those succeeding the second, fourth and last letters of the word in the alphabet form the code.

4. If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how can PROBLEM be coded in that code?
(1) ROBLEMP   (2) PLEBRUM   (3) PRBOELM   (4) RPBOELM   (5) PELBORM
Ans: (5) The 1st and the last letters of the word are kept as such in the code and all other letters in between them are wholly reversed.

5. If FRIEND is coded as HUMJTK, how can CANDLE be written in that code?
(1) EDRIRL   (2) DCQHQK   (3) ESJFME   (4) FYOBOC   (5) DEQJQM
Ans: (1) In the code, the first letter is the second alphabet, the second letter is the third alphabet, the third letter is the fourth alphabet and so on after the corresponding letter in the word.

6. If in a certain code, TWENTY is written as 863985 and ELEVEN is written as 323039, how can TWELVE be written in that code?
(1) 863203   (2) 863584   (3) 863903   (4) 863063   (5) None of these
Ans: (1) The letters are coded accordingly T as 8, W as 6, E as 3, L as 2, and V as 0. So TWELVE is coded as 863203.

7. If PALE is coded as 2134, EARTH is coded as 41590, how can is PEARL be coded in that language?
(1) 29530   (2) 24153   (3) 25413   (4) 25430   (5) None of these
Ans: (2) The letters are coded accordingly P as 2, E as 4, A as 1, R as 5 and L as 3. So PEARL is coded as 24153.

8. If ROSE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 and PREACH is coded as 961473, what will be the code for SEARCH?
(1) 246173   (2) 214673   (3) 214763   (4) 216473   (5) None of these
Ans: (2) The letters are coded accordingly S as 2, E as 1, A as 4, R as 6, C as 7 and H as 3. i.e., 214673

9. In a certain code nee tim see means how are you ; ble nee see means where are you. What will be the code for where?
(1) nee   (2) tim   (3) see   (4) Cannot be determined   (5) None of these
Ans: (5) In the first and the second statements the common words are ‘are’ and ‘you’ and the common code words are nee and see. So nee and see means are and you. In the second statement the remaining code ble means where.

10. In a certain code language pit nae tom means apple is green ; nae ho tap means green and white and ho tom ka means shirt is white. Which of the following represents apple in that language?
(1) nae   (2) tom   (3) pit   (4) ho   (5) ka
Ans: (3) In the first and the second statements, the common code word is nae and the common word is green. So nae means green. In the first and the third statements, the common code word is tom and the common word is is so tom means is. Therfore in the first statement pit means apple.

Directions (1-5): In each of these Questions a group of letters is given followed by four combinations of number/ symbol numbered (1), (2), (3), (4). Letters are to be coded as per the scheme and conditions given below. You have to find out the serial number of the combinations, which represents the letter group serial number of that combination is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (5) i.e., none of these.

Conditions: i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as for the vowel.
ii) If the first letter is a vowel and the last a constant, both are to be coded as for the two are to be interchanged
iii) If both, the first and the last letters are consonants, both are to be coded as ∂.
iv) If there are more than two vowels in the group of letters of the letters all vowels are to be coded as §

1. IQCPWF
1) 9*6#78   2) 9*6#79   3) ∂*6#7∂   4) 8*6#79   5) None

2. KAWIPL
1) 2379#4   2) ∂379#∂   3) 4379#2   4) 2379#2   5) None

3. IKBQFA
1) 92$8*3   2) 923$*8   3) 92*838    4) §2$8*§    5) None

4. IBTNAE
1) §$@©§§   2) $9@©35   3) $@9©35   4)§@$©§§    5) None

5. TCKAPE
1) @623#@   2) @623#5    3) 5623#5   4) 5623#@    5) None

Answers : 1) 4  2) 2  3) 5  4) 1  5) 3

Directions(6-10): In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered (1),(2),(3) and (4). You have to find out which of the combinations correctly repres-ents the group of letters based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combinations as that as your ans-wer. If none of the four combinations correctly represents the group of letters, give (5). i.e. none of these as the answer.

CONDITIONS: i) If the First letter is a consonant and the last letter is a vowel, their codes are to be interchanged.
ii) If both the First and last letters are vowels, both are to be coded as *.
iii) If the First letter is a vowel and the last letter is consonant. Both are to be coded as the code for the consonant.

6. TUKDIP
1) 1©4627   2) 1©4621   3) 7©4621   4) 1©6427   5) None

7. EFDMKA
1) $%6548   2) $%654$   3) *%654*    4) 8%6548   5) None

8. APWTUH
1) *7@1©*   2) 87@1©3   3) 37@1©8    4) 87@1©8    5) None

9. MARTWE
1) 58#1@$    2) 58#1@5   3) $8#1@5    4) $8#1@5   5) None

10. HEMKZI
1) 2$5493   2) 3#5492   3) 3$5493   4) 2$5492   5) None

Answers :6) 1   7) 3   8) 3  9) 3   10) 1



You can reach us at:

aimgovtjob@gmail.com

Popular Posts
Banking Points

Important Points in Indian Banking
Must remember banking important points for all competitive exams.

Bank Head Quarters

Banks and their Headquarters
All nationalized and public sector banks headquarters.

Bank Tag Lines

Banks and their Tag Lines
All nationalized banks with their tag lines.

Alphabet Analogy

Computer Awareness
Classification of Computers based on their size and ability.


POPULAR TAGS
Analogy Blood Relations Computer Basics Basics of Internet Seating Arrangement Odd Man Out Direction Sense Computer Shortcuts


Groups Exam Materials
TSPSC Logo

Group II Materials
Group II preperation plan

telangana charitra

Telangana Charitra
Telangana Charitra for TSPSC Group II Exams.

More from us