info
Welcome to AimGovtJob.com. "Real learning comes about when the competitive spirit has ceased."

Banking Awareness Model Paper

1. Which of the following stock exchange is derecognized by SEBI on 19.11.2014 on the allegations of serious irregularities in its functioning?

a) Bombay Stock Exchange
b) Delhi stock exchange
c) Calcutta stock exchange
d) Bangalore stock exchange
e) None of the above
Ans: (b)

2. Which of the following is not a function of General Insurance?

a) Cattle Insurance
b) Crop Insurance
c) Marine Insurance
d) Fire Insurance
e) Medical Insurance
Ans: (e)

3. Liability - side of the balance-sheet comprises:

a) Capital reserve
b) Long-term liabilities
c) Current liabilities
d) All of the above
e) None of the above
Ans: (d)

4. Minimum cash reserve fixed by law constitute

a) A percentage of aggregate deposits of bank
b) A percentage of aggregate loans and advances of the bank
c) A percentage of capital and reserves of the bank
d) All of the above
Ans: (a)

5. Which of the following organizations/agencies has sought an emergency fund of Rs.1000 crores from banks to tackle acute liquidity crisis, which is coming in the way to give loans to micro borrowers?

a) Regional Rural and Cooperative Banks
b) RBI
c) Micro Finance Instutions
d) NABARD
e) None of the above
Ans: (d)

6. Which of the following types of accounts are known as "Demat Accounts"?

a) Zero Balance Accounts
b) Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank. No other business can be conducted from there
c) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form
d) Accounts which are operated through internet banking facility
e) None of the above
Ans: (c)

7. Mortgage is a _______

a) Security on movable property for a loan
b) Security on immovable property for a loan
c) Concession on immovable property
d) Facility on immovable property
e) Security on loan sanctioned against fixed deposits
Ans: (b)

8. ----------- assumed charges as the minister of State for Micro, Small & Medium Enterprises (MSME) on 11th November 2014.

a) Gopal Singh
b) Veerabhadra Singh
c) Manoj Tiwari
d) Giriraj Singh
e) Raju Bhai Gandhi
Ans: (d)

9. Identify the well known person related to Banking field in India from the following?

a) Mrs. Meira Kumar
b) Mrs. Kiran Shaw
c) Mr. Arun Jaitely
d) Dr. D Subbarao
e) All of the above
Ans: (d)

10. Currency notes deposited in the currency chest are the property of ---------?

a) Respective bank
b) RBI
c) SBI
d) Government of India
e) Respective state government
Ans: (b)

11. A fixed deposit receipt is kept with the bank for its safety, is known as -----------

a) Safe custody
b) Safe deposit
c) Locker
d) Valid safe deposit
e) None of the above
Ans: (a)

More from us:

Banking Awareness model paper1

banking specialBanks exam special, banking related model questions on latest happenings in Indian Banking Industry....

Continue reading

IBPS Clerk Eligibility

IBPS Clerk EligibilityAiming a job is the first simple step in the process, the rest is the crucial in acheiving it. Many of us did the first step by choosing appropriate job based on own interest and eligibility to that particular post...

Continue reading

IBPS Previous Interview Questions

IBPS Interview Questions IBPS previous interview questions with best answers for Clerical, Probationary Officers (PO) and Specialist Officer (SO). Question answers with covering all concepts...

Continue reading

You can reach us at:

aimgovtjob@gmail.com

Popular Posts
Banking Points

Important Points in Indian Banking
Must remember banking important points for all competitive exams.

Bank Head Quarters

Banks and their Headquarters
All nationalized and public sector banks headquarters.

Bank Tag Lines

Banks and their Tag Lines
All nationalized banks with their tag lines.

Alphabet Analogy

Computer Awareness
Classification of Computers based on their size and ability.


POPULAR TAGS
Analogy Blood Relations Computer Basics Basics of Internet Seating Arrangement Odd Man Out Direction Sense Computer Shortcuts


Groups Exam Materials
TSPSC Logo

Group II Materials
Group II preperation plan

telangana charitra

Telangana Charitra
Telangana Charitra for TSPSC Group II Exams.

More from us